RATE

BRZ ULAZAK

FAZE PROGRAMA

DETOKSIKACIJA - REHABILITACIJA - RESOCIJALIZACIJA

I FAZA DETOKSIKACIJA
Najkraća faza i traje petnaest dana, ali ujedno i vrlo zahtevna faza programa, jer se računa kao prolazak krize i prilagođavanje.Tokom tog perioda štićenik je uglavnom u kući, gde jedna odgovorna osoba provodi vreme sa štićenikom koji ni jednog momenta ne ostaje potpuno sam.Cilj je da se osoba motiviše na prevazilaženje apstinencije kroz duge šetnje i razgovore.Prolazak apstinencijalne krize je bez ikakvih lekova – na “suvo”.

II FAZA REHABILITACIJA
U sklopu rehabilitacije štićenik se uključuje uglavnom u sve aktivnosti centra.Osobe koje žive i rade u centru su odgovorne za raspodelu poslova gde se vodi računa kako je koji štićenik, gde će provesti dan i sa kojom osobom.Preko nedelje, u kućama dani započinju sa sastankom i molitvom, nakon čega se otvaraju prodavnice, perionice (u sklopu kuća nastavne radionice: mehanika, stolarija ,tapicerija za nameštaj) i različite druge aktivnosti.Na taj način započinje radni deo dana. Funkcionišemo uglavnom u paru, a u zavisnosti od posla ili situacija i više osoba. Ono što spada u svakodnevne poslove je isto tako održavanje kuća, kuvanje (pripremanje obroka za sve štićenike) gde se stiču radne navike i motiviše se za jedan uredan život. Štićenici isto tako dobijaju odgovornosti u poslovima koje obavljamo.Uglavnom zajedno ručamo i večeramo, nakon čega provodimo vreme uz pesmu, čitanje biblije, razgovore…Vikendom nekad idemo na izlete u prirodu, igramo fudbal i odbojku i druge društvene igre.

III FAZA RESOCIJALIZACIJA
Štićeniku se poverava da i sam postane pratilac osobama koje tek uđu u centar i da im prenese svoje životno i radno iskustvo, daje mu se rukovođenje različitim poslovima unutar centra (poslovi koju su u gradu, za razgovore sa ljudima van centra, itd.).
U ovoj fazi je stavljen poseban naglasak na obnovu porodičnih odnosa
(organizuju se posete gde štićenik provede nekoliko dana sa svojom porodicom i suočava se sa okruženjem i mestom gde je ranije boravio i funkcionisao kao zavisnik).I ovde se štićeniku daje maksimalna podrška, u pratnji jedne od osoba koje su kroz to već prošle.

Prilikom ulaska u centar popuni se određeni upitnik i štićeniku se pročitaju i objasne sledeće norme centra:
A) Ispuniti vreme programa u svim aktivnostima.
(Dnevno postoji raspored obaveza, poslova i aktivnosti koje organizuju odgovorne osobe u centru gde je potrebno da štićenik dozvoli da mu se pomogne na način da bude na mestu i sa osobom koje mu se za taj dan odredi.

B) Prihvatiti pratnju odgovorne osobe.
(Prvih 15 dana pratnja je bez prestanka, a nakon isteka i dalje se vreme provodi sa bar jednom od odgovornih osoba u zavisnosti od aktivnosti i mesta na kome se štićenik nalazi.)

C) Ne dozvoljava se korišćenje niti jedne vrste droga, tableta kao ni konzumiranje alkohola, duvana ni sličnih supstanci.

D) Prilikom ulaska u centar štićeniku će se pregledati lične stvari kao i on sam kako bi se sprečilo unošenje gore navedenih supstanci.Pregled stvari se može obaviti i tokom rehabilitacije ako odgovorna lica u centru smatraju to potrebnim.

E) Posete centru nisu dozvoljene bez predhodnog odobrenja.
(Za posete ili susret sa porodicama ne možemo dati određeni vremenski interval kao normu centra, zavisi od osobe do osobe, različitih porodičnih prilika i situacija i napredka u rehabilitaciji, gde je na prvom mestu uopšte spremnost štićenika.)

F) U prvom periodu rehabilitacije, štićenik ne može raspolagati novcem.
(Prvi period su dva do tri meseca, a novac koji se kasnije primi je u dogovoru članova porodica sa odgovornim osobama i u zavisnosti od potrebe, gde novac ne stoji kod samog štićenika.

G) Centar se ne obavezuje izdavati bilo kakve potvrde o rehabilitaciji osim ako ne smatra da je pozitivno za štićenika.

H) Bračni parovi, štićenici centra ne mogu živeti u bračnoj zajednici sve dok ne završe određeni program rehabilitacije.
(Bračni parovi koji zajedno pristupe u centar, ne primaju se u istom gradu

RATE