Alkotestiranje

Objavljeno: 14.10.2021. 15:09

Uspeh poslovanja u značajnoj meri zavisi od ljudskih resursa.

Slučajevi neetičkog i neprofesionalnog ponašanja i situacije kada su se zaposleni na radnom mestu pojavljivali u alkoholisanom stanju su sve češće.

Piti alkohol na radnom mestu posebno je osetljivo u zanimanjima u kojima su ljudski životi izloženi riziku, a predstavnici raznih struka potvrdili su da takvi slučajevi postoje.

Kao i povrede na radu i druge neprijatnosti.

Zbog pomenutih razloga, poslodavci se sve češće opredeljuju za uslugu alko testiranja zaposlenih. Informacije dobijene na ovaj način, firme mogu koristiti za preduzimanje adekvatnih mera za suzbijanje takvog ponašanja u budućnosti čime se osigurava nesmetano poslovanje.

Neke od kazna za pijanstvo mogu biti:

  • Opomena
  • Novčana kazna
  • Smanjenje plate
  • Premeštaj u niži platni razred
  • Premeštaj na drugo radno mesto
  • Otkaz

Poslodavci po zakonu imaju pravo da kontrolišu da li su im radnici pijani i da im uruče neku od navedenih kazni ukoliko im pronađu alkohol u krvi dok su na poslu. Ovaj problem je sve ozbiljniji u našim firmama, a testovi koje sprovode specijalno obučeni timovi pokazali su da svaki deseti zaposleni dolazi na posao u pijanom ili pripitom stanju.

Vrlo je važno zapamtiti da radnik u pripitom stanju ne ugrožava samo sebe, već i druge zaposlene.

Prema velikom broju istraživanja, čak šest puta je veća šansa da dođe do nesreće, povreda ili tragedija ako je radnik pijan nego kad je trezan. Upravo zato je alkohol jedan od glavnih problema bezbednosti na radu.

Savremeni poslovni svet uvrstio je alkotestiranje među prvim uslovima za ispunjavanje preduslova uspešnog poslovanja i samim tim potreba za angažovanjem obučenih profesionalaca iz dana u dan raste.

SION GARD je prvi na tržištu istupio sa ovim vidom kontrole i pružanja usluga domaćim i inostranim kompanijama. Usluge alkotestiranja vrši njihovo sertifikovano ljudstvo. Raspolažu profesionalnim alkotest uređajem DREGER “alkotest 6820” koji poseduje uverenje o overavanju merila izdato od strane akreditovanog kontrolnog tela. Budite odgovorni i povedite računa o vašem poslovanju, kontaktirajte Sion Gard.