Zašto ljubimcima treba davati hranu prema uzrastu?

Objavljeno: 11.10.2021. 14:29

Kada je u pitanju odabir odgovarajuće ishrane za vašeg ljubimca, važno je uzeti u obzir njihovu starost, njegovo stanje, zdravstvene probleme, pa čak i rasu. 

Mladi, odrasli i stari kućni ljubimci treba da se hrane različito i posebno prilagođeno datoj životnoj dobi.

Ovde saznajte više o tome čime hraniti svog ljubimca tokom celog života i saznajte zašto proizvodi sa oznakom „sve životne faze“ možda nisu najprikladnija opcija.

Jedan od najvažnijih osnova ishrane je da psi i mačke nemaju iste prehrambene potrebe. Mačke se smatraju strogim mesožderima, dok su psi klasifikovani kao svaštojedi. Iako to nije idealno, psi mogu dobiti odgovarajuću ishranu na mačjoj ishrani, ali mačke se nikada ne smeju hraniti psećom hranom. Iako će odrasli psi i mačke unositi dovoljno hranljivih materija ako se hrane formulom za rast (hrana posebno formulisana za uzgoj kućnih ljubimaca), štence i mačiće ne treba hraniti odraslom hranom dok se još razvijaju.

Vlasnici kućnih ljubimaca sa psima i mačkama u različitim uzrastima mogli bi doći u iskušenje da odaberu jednu hranu označenu kao „sve životne faze“. Ove dijete su posebno privlačne kada je teško odvojiti kućne ljubimce i hraniti ih pojedinačno. Ishrana koja se smatra odgovarajućom za „sve životne faze“ može biti u redu za neka domaćinstva, međutim, za kućne ljubimce sa specifičnim potrebama za hranljivim materijama ili kućne ljubimce koji se udebljaju na dijeti „za čitavu životnu fazu“, najbolje je hraniti pojedinačnom hranom.

Čime hraniti štene ili mače

Zbog svoje brze stope rasta, štenci i mačići imaju potrebe za kalorijama koje premašuju one za odrasle ili zrele kućne ljubimce. Iz tog razloga, važno je hraniti štence i mačiće u razvoju, ishranom označenom za rast. Postoji opšti konsenzus među veterinarima koji preporučuje hranjenje šteneta ili mačića sve dok ljubimac ne dostigne 90 odsto svoje odrasle veličine. Generalno, mačke dostižu zrelost sa 10 meseci, mali i srednji psi sa 12 meseci, a psi velikih rasa obično su potpuno odrasli do 18 meseci.

Kada su u pitanju psi velikih rasa, poput labradora, zlatnih retrivera, rotvajlera i nemačkih doga, preporuke o ishrani se razlikuju od onih za njihove manje kolege. Pošto štenci velikih rasa imaju genetsku sklonost brzom rastu, skloni su skeletnim abnormalnostima. Preporučuje se hranjenje ishranom označenom za štence velikih rasa. Ove dijete su formulisane za regulisanje unosa kalorija i kalcijuma potrebnih za smanjenje rizika od razvojnih problema, poput displazije kuka i osteohondroze, stanja u kojem dolazi do poremećaja u transformaciji rasta hrskavice u kost.

Čime hraniti odrasle kućne ljubimce

Većina komercijalno dostupne hrane za kućne ljubimce prikladna je za mlade odrasle pse i mačke. Psi u "mladoj odrasloj" kategoriji spadaju u dobni raspon od jedne do između pet i sedam godina, u zavisnosti od njihove rase. Mačke u ovoj grupi se kreću od 10 do 12 meseci do između šest i sedam godina.

Kako kućni ljubimci sazrevaju, njihove dijetetske potrebe mogu se menjati u zavisnosti od nivoa aktivnosti, opšteg zdravlja i telesnog stanja. Odrasli zreli psi, u zavisnosti od svoje rase, spadaju u starosnu dob između šest i osam godina i više. Mačke između sedam i osam godina ili starije smatraju se zrelim.

Zbog činjenice da svi kućni ljubimci stare različito, razvijaju se i individualni zdravstveni problemi, tako da bi najbolje bilo da se posavetujte sa veterinarom.

U ovom procesu niste sami. Obratite se veterinarskoj ambulanti ALTERVET čiji će školovani stručnjaci pratiti rast i razvoj vašeg ljubimca te vas informisati i posavetovati o najboljoj mogućoj ishrani. Možete ih posetiti na adresi Ugrinovački put 38i ili pozvati na telefon: 011/405 10 09 i 065/210 66 08.Foto: Pixabay