Kako održavati zdravlje svog psa?

Objavljeno: 8.10.2021. 14:52

Vaš kućni ljubimac Vam je kao član porodice, i prirodno je da želite samo najbolje za njega. Kao i kod ljudi, mnogo je faktora koji utiču na zdravlje i vitalnost. Međutim, mnogo se psećih bolesti može sprečiti odgovarajućom negom i redovnim posetama veterinaru.

Najznačajniji faktor koji utiče na zdravlje psa je ishrana. Psi vole jesti, ali trebalo biste se odvići od davanja ostataka sa stola i nezdrave hrane. Nikad ne hranite psa začinjenom hranom i voćem i povrćem koje ne mogu jesti i svariti. Prilikom odabira pseće hrane trebalo bi detaljno proučiti sastojke navedene na deklaraciji. Sva pseća hrana trebalo bi zadovoljavati adekvatnu meru proteina, masti, ugljenohidrata te vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje svakog psa. Međutim, izbor i količina namirnica koje su vašem psu potrebne zavise o brojnim faktorima. Potrebe psećeg organizma mogu varirati zavisno o starosti, fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju te reproduktivnom statusu.

Pružanje vašem psu pravilne telesne i mentalne aktivnosti učiniće čuda za njegovo fizičko i psihološko zdravlje. Psi trebaju zdravu aktivnost koja će im pomoći da potroše višak energije. Dobrobiti telesne aktivnosti nadaleko su poznate, a vaš će pas biti puno zdraviji ako mu odvojite vreme za vežbanje. Pravilnim vežbanjem sprečićete zdravstvene probleme poput gojaznosti, kardiovaskularnih problema i odgoditi artritis što je duže moguće. Uz to, dresura pasa pobrinuće se da se vaš pas razvije u dobrog ljubimca kojeg svi želimo.

Osim hrane, jednako je važan unos vode u organizam. Dovoljna količina vode presudna je za normalno funkcionisanje psećeg organizma. Voda koju konzumiraju psi mora biti sveža i čista, zbog toga je vrlo važno menjati je nekoliko puta dnevno. Isto tako, važno je i redovno čistiti posudicu za vodu deterdžentom za pranje posuđa kako se u njoj ne bi razvile bakterije.

Zdravom psu je dnevno potrebno 60 ml vode po kilogramu telesne mase. Kod štenaca je situacija nešto drugačija, ali se uzima da kučence treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata, pri čemu se vlasnicima savetuje praćenje količine vode koju štene unosi.
 
Nega psa, često je vidljiva na prvi pogled, odnosno može se iščitati iz stanja pseće dlake. Kako biste održali dlaku vašeg psa sjajnom i zdravom, važno je redovito četkati vašeg ljubimca. Četkanjem se, osim viška dlaka, otklanjaju i brojne mrtve ćelije i nečistoće. Takođe, četkanje pospešuje lučenje prirodnih ulja koja održavaju vlagu i doprinose lepom izgledu dlake.

Brojne bolesti i promene kod pasa moguće je preventovati upravo druženjem sa psom te praćenjem njegovog ponašanja. Simptomi poput promena u ponašanju, gubitka apetita, pospanosti, umora i razdražljivosti mogu biti znak prisustva neke bolesti.

Isto tako, vrlo je važna prevencija i redovno stručno praćenje zdravstvenog stanja psa. Upravo zato vrlo je važno vakcinisanje te odlazak na pregled kod veterinara odmah pri pojavi prvih blagih simptoma.

Iz tog razloga zdravlje svojih ljubimaca prepustite vrhunskim stručnjacima poput onih u  Veterinarskoj ambulanti ALTERVET koji osim stručnog znanja, svakom svom pacijentu pristupaju s puno pažnje. Ukoliko se desi da je Vašem ljubimcu hitno potreban pregled i intervencija i ukoliko je životno ugrožen, veterinarska ambulanta ALTERVET je spremna da pomogne u svakom trenutku. Možete ih posetiti na adresi Ugrinovački put 38i ili pozvati na telefon: 011/405 10 09 i 065/210 66 08.


Foto: Pixabay