RATE

TRANSREKTALNI ULTRAZVUK PROSTATE

Objavljeno: 8.1.2019. 10:43

Transrektalni ultrazvuk prostate je danas nezamenljiva metoda za otkrivanje početnih stadijuma karcinoma prostate koji se drugim pregledima ne mogu otkriti.

Prostata se može pregledati ultrazvukom preko trbuha uz punu mokraćnu bešiku, ali to je obično dosta slab prikaz. Najbolji je prikaz prostate kada se tanka sonda ultrazvučnog aparata plasira par centimetara u debelo crevo i direktno prisloni uz prostatu. Takav pregled se zove transrektalni ultrazvuk prostate. Prikaz prostate je tada odličan, tačno pokazuje sve promene u prostati, mokraćnoj cevi (uretri), mokraćnoj bešici i semenim vezikulama.

Transretktalni ultrazvuk (TRUS) prostate je deo trijade rane dijagnostike karcinoma prostate, koju još čini

  • digitorektalni pregled prostate
  • određivanje PSA-prostata specifičnog antigena
Važno je naglasiti da povišenje PSA ne znači uvek postojanje karcinoma prostate, jer se PSA povisi i kod upale prostate ili ako je prostata jako velika zbog dobroćudnog povećanja prostate. S druge strane bilo je pacijenata sa normalnim PSA ali sa karcinomom prostate. Zato je potrebno uraditi i ostale preglede pa potom donositi zaključke.

Ako je neka od prethodnih metoda pregleda sumljiva radi se biopsija prostate. Biopsija prostate je „skoro pa bezbolna“, to znači da osim nelagodnosti zbog pregleda praktično nema bola. Uzimanje uzorka se radi „pištoljem“-aparatom čija igla u desetinki sekunde uleti u tkivo prostate i uzme uzorak.
Karcinom prostate je jedan od najčešćih tumora kod muškaraca i njegova incidenca raste sa godinama zivota. Našim pacijentima savetujemo obzirom na neškodljivost i bezbolnost da urade preventivni transrektalni ultrazvuk prostate kako bi na vreme otrkrili i sprečili dalji razvoj bolesti.


Transrektalni ultrazvuk prostate

- transrektalni ultrazvuk prostate u ordinaciji 3 900 din
- pregled urologa u ordinaciji 3 900 din
- transrektalni ultrazvuk prostate i klinički pregled urologa u ordinaciji 7 800 din  AKCIJSKA CENA 5500 DIN


- transrektalni ultrazvuk prostate na terenu
  12 500 din uži centar, 13 500 din širi centar, 14 500 din, periferija


- klinički pregled urologa  na terenu
  12 500 din uži centar, 13 500 din širi centar, 14 500 din periferijaTransrektalni ultrazvuk prostate sa ELASTOGRAFIJOM   5 500 din


Transrektalni ultrazvuk prostate je danas nezamenljiva metoda za otkrivanje početnih stadijuma karcinoma prostate koji se drugim pregledima ne mogu otkriti.

Za više informacija posetite:
www.ultrazvucnipregledi.com

RATE