RATE

5 razloga zašto bi svog ljubimca trebalo bar jednom godišnje odvesti veterinaru

Objavljeno: 8.11.2021. 11:03

Osim što nam donose osmeh na lice svaki dan, ljubimci nas čine i zdravijima. Pozitivno utiču na naš imunitet, krvni pritisak i srce te smanjuju depresiju, agresivnost i strah. Drugim rečima ljubimci poboljšavaju naše fizičko i psihičko zdravlje. Kako bi to bilo moguće i oni takođe moraju biti zdravi.

Svesni smo da kućni ljubimci ne znaju govoriti i često iz tog razloga nemoguće je primetiti neke simptome u ranijoj fazi bolesti, pa često dolazi do lošeg ishoda ili nemogućnosti tretiranja te bolesti jer je ona već u poodmakloj fazi kad nažalost više niti stručnjaci ne mogu pomoći.

Prema svemu navedenom izdvajamo 5 osnovnih razloga zašto biste bar 1x godišnje trebali posetiti Vašeg veterinara.


1. Redovno preventivno vakcinisanje protiv besnila i drugih zaraznih bolesti

Osim obaveznog vakcinisanja protiv besnila mnogi ne znaju da postoje i druga preventivna vakcinisanja protiv ostalih zaraznih bolesti koje su isto tako jako opasne po zdravlje i mogu biti smrtonosne, ne samo kod štenaca, već i kod odraslih i starijih pasa. Takođe ovde treba naglasiti i važnost vakcinisanje mačaka protiv besnila, (pogotovo onih koje izlaze van kuće), kao i vakcinisanje protiv zaraznih bolesti kod mačaka, koje su vrlo opasne smrtonosne bolesti.

2. Redovna preventivna zaštita od crevnih parazita

Čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita, ili kako se stručno kaže - dehelmintizacija je jako važna mera u zaštiti zdravlja životinja, a još više ljudi. Postoje odredjene parazitske bolesti koje se mogu preneti sa pasa i mačaka na ljude, poput ehinokokoze. Ona može biti veoma opasna pa čak prouzrokovati poremećaje zdravlja sa fatalnim ishodom. Iz tih razloga redovno čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita je neophodno i odgovornost je svakog vlasnika da štiti kako sopstveno zdravlje i zdravlje svoga ljubimca, tako i zdravlje drugih ljudi i životinja.

3. Održavanje zdravlja zuba Vašeg kućnog ljubimca

Redovno čišćenje zubi i higijena usne duplje može sprečiti nakupljanje zubnog kamenca koji onda može dovesti do upale desni i kasnijoj fazi otpadanja zubi. Uprkos našoj brigi kod kuće, ponekad i zbog sklonosti prema stvaranju zubnog kamenca pogotovo kod manjih rasa pasa nakuplja se zubni kamenac, pa ga je potrebno ultrazvučno odstraniti. To je još jedan razlog zašto biste redovno trebali posetiti Vašeg veterinara. Osim što Vaši ljubimci imaju neugodan zadah iz usta, nakupljanje kamenca može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su razne infekcije, bolesti srca itd.            

4. Godišnji sistematski pregledi

Redovnim kontrolama krvne slike i biohemije krvi kod Vaših ljubimaca izbeći ćete mogući nastanak metaboličkih bolesti i na vreme započeti lečenje već razvijenih simptoma. Jedna od tih bolesti je dijabetes, bolesti bubrega kao i bolesti srca. 

5. Kardiološki pregled

Ovaj vrlo bitan pregled preporučuje se svim vlasnicima vrlo mladih pasa rizičnih rasa tj. rasa koje imaju sklonost bolestima srca kao što je to recimo Kavalirski Španijel kralja Čarlsa, vlasnicima mačaka Maincoon rase, te vlasnicima svih pasa i mačaka starije dobi. Pregled srca uključuje EKG i ultrazvuk srca s Color Dopplerom te rtg. Bolesti srca mogu biti skrivene do zadnjeg trenutka jer, kao što smo na početku već naglasili, Vaš ljubimac ne zna pričati, a zbog starosti nije moguće razaznati da li Vaš pas teško hoda pa ima artritis ili je problem srce. Nažalost ove bolesti ako se ne leče mogu dovesti do nagle smrti dok njihova pravovremena dijagnostika može osigurati Vašem ljubimcu kvalitetan i dug život. 

Za Vas i Vašeg četvoronožnog člana porodice AMBULANTA PETLAND je tu da pruži najbolju moguću veterinarsku negu.     

Omogućite vašem ljubimcu zdrav i dugi život te redovnim sistematskim pregledima preduhitrite mnoge „nevidljive“ bolesti pre nego se uopšte pojave. Sve dodatne informacije potražite na adresi Vidikovački venac 73Z, Beograd. Ili na brojeve telefona: 011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54


RATE